ТАМАҚ АУРУДЫҢ АЛДЫН АЛУ

0

Тамақтың көптеген аурулары инфекциялардың әсерінен немесе құрғақ ауа сияқты қоршаған орта факторларының әсерінен болады. Тамақ ауруы ыңғайсыз болса да, әдетте ол өздігінен өтеді.

Тамақ ауруы жұлдырудың әсер ететін бөлігіне байланысты түрлерге бөлінеді:

Фарингит ауыздың артындағы аймаққа әсер етеді.

Тонзиллит – бадамша бездердің ісінуі мен қызаруы, ауыздың артқы жағындағы жұмсақ тін.

Ларингит – бұл дауыс ұяшығының немесе көмейдің ісінуі мен қызаруы.

Тамақ ауруының белгілері

Тамақ ауруының белгілері оны тудырған себепке байланысты өзгеруі мүмкін.

Сіз жұтқанда немесе сөйлескенде ауыруы мүмкін. Тамағыңыз немесе бадамша бездеріңіз де қызыл болып көрінуі мүмкін.

Кейде бадамша бездерде ақ дақтар немесе ірің аймақтары пайда болады. Бұл ақ дақтар вирустық инфекцияға қарағанда жұлдыруда жиі кездеседі.

Тамақ ауруымен қатар келесі белгілер пайда болуы мүмкін:

мұрынның бітелуі

мұрынның ағуы

түшкіру

жөтел

безгек

қалтырау

мойын бездерінің ісінуі

қырылдаған дауыс

дене ауырады

бас ауруы

жұтылу қиындықтары

тәбеттің жоғалуы

Дәрігерге қашан бару керек

Вирустық инфекциядан туындаған жұлдыру ауруы әдетте екі -жеті күн ішінде өздігінен жақсарады .Тамақ ауруының кейбір себептерін емдеу қажет.

Егер сізде одан да қауіпті белгілердің бірі болса, дәрігерге хабарласыңыз:

тамақтың қатты ауыруы

жұтылу қиындықтары

тыныс алудың қиындауы немесе тыныс алу кезінде ауырсыну

аузыңызды ашу қиын

буындардың ауыруы

дене қызуы Фаренгейт бойынша 101 градустан жоғары (38 градус Цельсий)

мойын ауырады немесе қатты болады,

құлақ ауруы,

сілекейде немесе қақырықта қан

жұлдыру ауруы бір аптадан астам уақытқа созылады.

Тамақ ауруы қалай диагноз қойылады.

Емтихан кезінде дәрігер сіздің белгілеріңізді сұрайды және тамақтың артқы жағында қызару, ісіну және ақ дақтардың бар -жоғын тексеру үшін шамды қолданады. Дәрігер сіздің бездеріңіздің ісіп кеткенін білу үшін мойныңыздың екі жағын да сезуі мүмкін.

Егер дәрігер тамағыңызда стрептококк бар деп күдіктенсе, сіз диагноз қою үшін тамақтың мәдениетін аласыз. Дәрігер тамақтың артқы жағына тампон жүргізеді және тамақтың стрептококк бактериясын анықтау үшін сынама жинайды. Стрептикалық тест кезінде дәрігер бірнеше минут ішінде нәтиже алады.

Жіті респираторлық вирустық инфекция (ЖРВИ)

Жіті респираторлық вирустық инфекция (ЖРВИ) — әлемдегі тұмауды біріктіретін аурулардың ең кең тараған тобы тұмау, парагрипп, респиреспираторлық-синцитиалдық инфекция, риновирусты және аденовирусты инфекция, басқа жоғарғы тыныс алу жолдарының талаурамалы қабынбалары. Даму үдерісінде вирустық ауру бактериялық инфекцияға асқынуы мүмкін.

ЖРВИ- бұл төрт ортақ белгілерді біріктіретін аурулар тобы.

Олардың барлығы жұқпалы болып табылады. Олардың вирусын тудырады;

Ауру қоздырғыштары ағзаға ауа-тамшы жолдарымен – тыныс алу ағзалары арқылы келеді;

ЖРВИ кезінде бірінші кезекте тыныс алу ағзалары зардап шегеді. Ауруды тегіннен респираторлық, яғни «тыныс алуға қатысты» деп атаған жоқ;

ЖРВИ тез таралады және көпке созылмайды. Қоздырғыштар жөтелу, түшкіру, сөйлесу кезінде ауа арқылы науқас адаммен байланыс жасаған кезде жұғады.

ЖРВИ кезінде не болады?

Вирустар мен бактериялар тыныс алу жолдарына түседі, шырышты қабыққа түсіп, зиянды заттар уыттар бөліп шығарады, сосын олар қан арқылы барлық ағзаға таралады. ЖРВИ-мен балалар және иммундық жүйесі әлсіреген адамдар жиі ауырады. Иммунитет ауырғаннан кейін тұрақты емес, сондықтан әр адам жыл сайын 3-4 және одан да көп ауруы мүмкін.

ЖРВИ әдетте жіті, күтпеген жерден басталады. Жұқтыру мен ауру арасында орташа алғанда шамамен 2 күн өтеді. Ауырар алдында адамды мыналар мазалау мүмкін: шаршау сезімі, әлсіздік, ашуланшақтық. Бұдан әрі бұл белгілер көбейеді, бас ауырады, қатты әлсіздік, бұлшық еттер сырқырайды, дене қызуы жоғарлауы мүмкін, терлегіш болады. Тұмау, тамақтың ауруы, жөтел пайда болуы мүмкін. Кейбір жағдайларда тыныс алу жолдарының зақымдануымен конъюнктивит-көздің зақымдану белгілері болуы мүмкін.

ЖРВИ мен тұмауды алдын алу:

Тұмауды алдын алудың 3 түрі бары белгілі:

Екпелік алдын алу;

Дәрімен алдын алу (вирусқа қарсы дәрілер);

Жеке және қоғамдық гигиена (ақпараттандыру жолымен) ережесін қадағалау.

ЖРВИ мен тұмауды алдын алу:

Тұмауды алдын алудың 3 түрі бары белгілі:

Екпелік алдын алу;

Дәрімен алдын алу (вирусқа қарсы дәрілер);

Жеке және қоғамдық гигиена (ақпараттандыру жолымен) ережесін қадағалау.

Өзіңіздің ауырып қалмауыңыз және айналадағыларға жұқтырмау үшін не істеу керек:

Науқас адамдармен байланыстан алшақ болу;

Науқасқа 1 метрден жақын жақындамау;

Науқас адамдармен байланыс жасаған кезде демперде кию;

Инфекцияның таралуын алдын алу үшін қолды сабынмен немесе бактерияға қарсы (құрамында спирт бар) ерітіндімен жуу;

Бір реттік қол орамалын қолдана отыра, жөтелген және түшкірген кезде мұрын мен ауызды жабу;

Адам көп жиналған жерге (ойын-сауық шараларына, жиналыстарға, кездесулерге) бармау;

Бөлмені жиі желдету;

Кір қолмен көзді, мұрын мен ауызды түртпеу;

Салауатты өмір салтын ұстану (толық қанды ұйқы, таза ауа, белсенді демалыс, дәрумендерге бай тағамдар), ол ағзаның кез келген инфекциямен күресуіне көмектеседі.

Диагностика және емдеу.

ЖРВИ диагнозын терапевт қараған және науқастан сұраған кезде қояды. Сонымен бірге дәрігер несеп пен қан талдауын тағайындауы мүмкін.

ЖРВИ емдеу әдетте дәрігердің бақылауымен үй жағдайында жүргізіледі. Пациентті ауруханаға тек аса ауыр жағдаятта немесе шиеленген жағдайда жібереді.

Науқас міндетті түрде төсек тартып жатуды қадағалауы және барынша сұйық зат ішуі керек, жылы шай мен морс ішкені жақсы. Дене қызуы жоғары болғанда қызу басатын дәрі-дәрмектерді, қажеттілігіне қарай тұмауға қарсы дәрілерді немесе жөтелге қарсы препараттарды қолдануы керек.

ЖРВИ кезінде тыныс алу гимнастикасы мен дәрумендер терапиясы жақсы әсер етеді. ЖРВИ кезінде антибиотиктер тиімді емес, сондықтан олар бактериялық инфекция немесе асқыну кезінде тек дәрігердің тағайындауымен қабылданады.

С.Артықбаев

Сарысу аудандық санитариялық-эпидемиологиялық

бақылау басқармасының  басшысы

Leave A Reply

Your email address will not be published.